Zatürre Hastalığı Kaç Günde Geçer?

Zatürrenin yaşına, hastalığına ve ciddiyetine bağlı olarak ayaktan mı yoksa yatarak mı tedavi edileceğine karar verilir.

Zatürre Nedir?

Tıpta denildiği gibi zatürre; akciğer dokusunun iltihabıdır. Bakteri, virüs ve mantar gibi çeşitli mikropların neden olduğu bir akciğer enfeksiyonunun adıdır.

Birçok mikrop pnömoniye neden olabilir. En yaygın olanı soluduğumuz havada bulunan bakteri ve virüslerdir. Vücudunuz genellikle bu mikropların ciğerlerinize bulaşmasını engeller. Ancak bazen bu mikroplar, genel sağlığınız iyi olsa bile bağışıklık sisteminizi alt edebilir. Pnömoni, ona neden olan bakteri türlerine ve enfeksiyonu nerede kaptığınıza göre sınıflandırılır.

Pnömoni veya tıbbi adı pnömoni; Bakteriler, virüsler ve nadiren parazitlerin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akciğerlerdeki bu enfeksiyon, alveollerde, yani akciğerlerdeki küçük hava keselerinde inflamatuar hücrelerin birikmesinden kaynaklanır. Enflamatuar materyalle dolu alveoller solunum fonksiyonlarını yerine getiremezler. Bu nedenle, şiddetli pnömonisi olan kişilerde solunum yetmezliği gelişebilir.

Zatürre Hastalığı Kaç Günde Geçer?

Zatürrenin yaşına, hastalığına ve ciddiyetine bağlı olarak ayaktan mı yoksa yatarak mı tedavi edileceğine karar verilir. Tedavi süresi, hastalığın başlangıç ​​şiddetine, sorumlu mikroba, eşlik eden bir hastalık olup olmamasına ve hastanın bireysel yanıtına bağlı olarak değişebilir. Genellikle ateş düştükten sonra antibiyotiklere 5-7 gün devam edilmesi önerilir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürrelerde tedavi süresinin 10-14 güne, bazen 21 güne kadar uzatılması gerekebilir.

Zatürre Nedir Ölümcülmüdür?

Akut ve gürültülü bir resimle başlayan pnömonisi. Titreme ve titreme ile yükselen ateş, öksürük, sarı-yeşil veya pas rengi koyu balgam, nefes alırken yan ağrısı ve akciğer zarının tutulumu ile nefes darlığı tipik pnömoninin ilk belirtileri arasındadır. Solunum yetmezliği, pnömoninin tipik bir semptomu olarak deneyimlenebilir. Göğüs röntgeninde lob tutulumu var. Kanda lökositlerde (WBC - beyaz kan hücreleri) ve CRP'de artış olur ve formülde sola kayma olur. Patojenler genellikle Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenza, gram negatif aeroblar ve anaerobik basillerdir.

Tipik pnömoni semptomları ateş, öksürük, titreme ve titreme ile birlikte koyu renkli balgam (sarı, yeşil veya pas rengi), özellikle nefes alırken yan ağrısı ve buna eşlik eden nefes darlığıdır. Ancak bazı hasta gruplarında kas ve eklem ağrısı, karın ağrısı ve kuru öksürük gibi sinsi bulgularla seyreden atipik bir durum da görülebilmektedir. Bu noktada hastaların algısı ve dolayısıyla doktora başvuru süreci gecikmektedir. Bu, nefes darlığı, nefes alma sorunları ve hatta solunum yardımına ihtiyaç duyma gibi olumsuz sonuçlar geliştirme riskini artırır.

Zatürre Oldugunu Nasıl Anlarsin?

Üşüme, üşüme, 39-40 °C'ye kadar çıkan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam ve yan ağrısı oluşabilir. Bazı pnömoni türleri yavaş başlar. Kuru öksürük, ateş, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, ardından iştahsızlık, halsizlik, birkaç gün süren eklem ve kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu semptomları olan hastalar mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve tedaviye hızlı başlamanın ölümleri azalttığı bilinmektedir. Hastaların semptomları pnömoni ile uyumlu ise tanı, muayene bulgularına ve akciğer grafisine göre konulabilir. Gerekirse kan ve balgam analizleri yapılabilir.

Zatürre Hastalığı Neden Olur?

Zatürreye neden olan bakteri ve virüsler yakın temas yoluyla solunur. Bu bakteriler burun ve ağzın birleştiği üst solunum yollarında birikir ve çoğalır. İnsanların yaşadığı engebeli alanlarda hızla yayılırlar. Okullarda, yurtlarda ve kapalı alanlarda yayılır. Epidemiyolojik kategoriye aittirler ve çocuklar arasında daha bulaşıcıdırlar. Uzmanlar, pnömoninin akciğerlerin mikrobiyal bir hastalığı olduğunu belirterek, "Pnömoni genellikle çok tehlikeli bir hastalık olmasına rağmen erken teşhis, erken teşhis, uygun tedavi ve iyileşme izi yok. Zatürrenin en temel belirtileri ateş, öksürük, balgam ve balgamdır. balgam Kanda kan, göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık, terleme, kilo kaybı ve üşüme Çocuklarda en önemli bulgular; yüksek ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve egzersizde azalma. Akciğer hastalıkları Çoğu durumda bronşit, Mikrobiyal olmayan akciğer tutulumu, akciğer pıhtılaşması, KOAH, akciğer kanaması veya akciğer kanseri hepsi bu tabloyla karıştırılabilir." diye açıkladılar. Zatürre özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde tehlikeli bir hastalıktır. Tıbbi olarak pnömoni olarak adlandırılan pnömoni, bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaların neden olduğu akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Yaşlılarda ve çocuklarda, ayrıca kronik hastalıkları (böbrek, diyabet, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları veya ilaçları olan kişilerde daha yaygındır. Türk Toraks Derneği'nin ilk başkan yardımcısı Dr. Prof. Arzu Yorgancıoğlu, pnömoninin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Zatürre Nasıl Geçer

Antibiyotik, bol sıvı alımı, dinlenme, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatırılması gereken hastalar için farklı tedaviler gerekebilir. Zatürre çok şiddetli ise yoğun bakım ünitesinde yatış ve solunum yardımı gerekebilir.

Hastaların tıbbi öyküsü ve fizik muayenesinin yanı sıra kan ve balgam testleri ve göğüs röntgeni gibi testler yapılır. İlk tedavi seçeneği onları sıcak ve nemli bir odada tutmak ve sıvı, serum, ağrı kesici ve ateş düşürücü takviye ve öksürük kesici ihtiyacını ortadan kaldırmaktır. Pnömoniye neden olan mikroorganizmanın doğasına göre antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Spesifik hastalıkları olan hastalar hastanede yatarak tedavi edilmelidir.

Zatürre Belirtileri

Subakut ve sinsi bir başlangıcı vardır. Eklem ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık gibi ön belirtiler görülür. Tipik pnömoni semptomları, kuru öksürük, hırıltılı solunum, baş ağrısı ve ekstrapulmoner organların tutulumundan kaynaklanan karın ağrısı gibi semptomları içerir. Radyolojide yamalı infiltrasyon ve parakardiyal tutulum görülüyor. Kandaki beyaz kan hücreleri (WBC) normal veya düşüktür. Patojenler Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae (TWAR), Legionella Pneumoniae, virüslerdir (grip, RSV, adenovirüs, koronavirüs).

Zatürre Ne Zaman Tehlikelidir

Hastalar solunum güçlüğünü fark edip hastaneye kaldırıldıklarında oksijen seviyeleri tehlikeli seviyelere düşecek ve çoğu solunum cihazına bağlanmak zorunda kalacak.

Pnömoni için tedavi yöntemi; Yaş, kronik hastalık, aktif virüs tipi ve kişisel risk faktörleri gibi faktörler tedavinin yönünü değiştirir. Solunum yetmezliği yaygın olduğu için bir kısmı hastanelerde tedavi görürken hastalarda farklı etkiler görülebilmekte, daha hafif semptomları olan hastalar ise düzenli doktor ziyaretleri ile tedavi edilmektedir. Pnömoni tedavisi genellikle; Her zaman ve herhangi bir hastalıkta, doktorun önerdiği hidrasyon, dinlenme, ağrı kesiciler kullanılır.

Yoğun Bakımda Zatürre Tedavisi Ne Kadar Sürer

Her hastalıkta olduğu gibi zatürrede de doktora görünmeden kendi başınıza yapabileceğiniz yöntemler daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Zatürree karşı korunmak için belirli koşullar vardır; Sigara ve sigara içmeyin, alkolden uzak durun, C vitamininden zengin meyveler tüketin, antibiyotik alın ve doktor tavsiyesine göre aşı olun ve gerektiği kadar dinlenin, hastalıklardan koruyun. Tedavi süresi pnömoni mikrobuna, yaşına ve kronik hastaya göre değişir. Tedavi süresi 10-14 bazen de 21 güne kadar çıkabilir. Kişiden kişiye farklılık gösterir. Erken teşhis ve ani tedavi ile hızla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Geçmeyen türleri vardır, geçmemelerinin sebebi mikropların kana karışmasıdır. Bazıları iyileşse de, pnömoni geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Yani pnömoninin tipine göre değişiklik gösterebilir. Hafif pnömoni de kendi kendine geçme özelliğine sahiptir.

Zatürre Ölüm Belirtileri

Doktor Akyol şöyle devam etti: “Pandemi süreci nedeniyle vatandaşlar aşı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Yılın zamanına bağlı olarak ortaya çıkabilecek grip vakaları çoğu insanda hafif seyrederken, bazı kişilerde bronşit ve zatürreye ilerler. İlerleme hızı yavaş olsa da ciddi sayıda kitle enfeksiyonu tespit ederek sağlık sistemine ek bir yük getirmektedir. Aşılar, hastalığa neden olan gerçek virüsleri veya bakterileri değil, onların tanımlayıcı bilgilerini içerir. Aşıyı takip eden ayda, aşının kapsadığı grip ve pnömokok türlerine karşı korunmaya yardımcı olan antikorlar oluşur. Aşılar hastalık bulaştırmaz, içeriğindeki koruyucu maddeler zehirlemez (aşı karşıtı iddiaların aksine) kansere veya kısırlığa neden olmaz. Şiddetli alerji geçmişiniz yoksa, aşıların yan etkileri herhangi bir ilaçla aynıdır; Çoğu zaman enjeksiyon yerinde hafif kızarıklık-şişme veya hassasiyet-ağrı ötesine geçmez ve 1-2 gün içinde kaybolur. Bazen hafif ateş ve halsizliğe neden olabilir, bu durumda herhangi bir ateş düşürücü işe yarar.

Diğer İçerikler

Sağlık sorunu olmayan kadınların ergenlikten menopoza kadar 28 günde bir adet kanaması olur. / Herhangi bir sağlık sorunu olmayan her kadın 21 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir adet döngüsü (adet görme) yaşar.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?
Adet Gecikmesi NedenleriHerhangi bir faktöre bağlı uzun süreli stres hormonları etkileyerek adetin gecikmesine ve adetin normalden
Devamını Oku
Zatürrenin yaşına, hastalığına ve ciddiyetine bağlı olarak ayaktan mı yoksa yatarak mı tedavi edileceğine karar verilir.
Zümra İsminin Anlamı - Zümra Ismi Kuranda Geçiyor Mu?
Zümra İsminin AnlamıZümranın adı; Güzel, ahlaklı, cesur, cesur, cesur, zeki ve bilgili kadın demektir. Zümra İsminin Anlamı: 1. G
Devamını Oku
Zatürrenin yaşına, hastalığına ve ciddiyetine bağlı olarak ayaktan mı yoksa yatarak mı tedavi edileceğine karar verilir.
Zadi̇ten Damla Bebeklerde Ne Kadar Süre Kullanılır?
Zaditen Ne İşe Yarar?Zaditen şurubu ketotifen içerir ve ketotifen vücutta doğal bir kimyasal olan histamin salınımını engelleyen v
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum