Sinüzit Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir.

Sinüzit Nedir?

Sinüsler, yüz kemikleri ve kafatası içindeki boşluklardır. Hava yolu hücreleri ile kaplıdırlar. Bu yapıların işlevleri, solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek, yabancı partikülleri tutmak, mukus salgılamak ve bakterilerin çoğalmasını engellemektir.

Sinüsleri örten hücre tabakasının iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzitte sinüslerin ağzı ödemli ve tıkalıdır. Buna hem bakteriler hem de virüsler neden olabilir.

Sinüzit temelde 4 alt grupta incelenen bir sağlık sorunudur.

akut rinosinüzit
Aniden ortaya çıkan ve en geç 4 hafta içinde normale dönen sinüzit semptomlarını tanımlar.

subakut rinosinüzit
En fazla 12 hafta süren akut rinosinüzit durumudur ancak bu sürenin sonunda problem ortadan kalkar.

Tekrarlayan akut rinosinüzit
Bu, semptomların en az 1 hafta devam ettiği bir yıl içinde dört veya daha fazla akut sinüzit atağının ortaya çıkması anlamına gelir.

kronik rinosinüzit
Sinüzitin belirti ve semptomları 12 haftadan uzun sürerse, durum kronik rinosinüzit olarak bilinir.

Sinüzit Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir. Bu, burun mukoza zarlarındaki alerjik maddeyi yıkamak ve uzaklaştırmak için büyük miktarlarda üretilen berrak, su benzeri bir salgıdır. Burun köprüsü yönünde sulu bir salgı kaçar. Reflünün ana nedeni budur. Başka bir mukus türü yapışkan ve kalındır. Bu, hava yolları çok kuru olduğunda ve zarlar yeterince sıvı boşaltamadığında ortaya çıkar. Yapışkan ve viskoz mukus, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda da görülür ve mukusun rengi irin nedeniyle sarı veya yeşil olabilir. Soğuk algınlığı, grip ve sinüzite bağlı burun tıkanıklığı ile akıntı geriye doğru olabilir. Baş ağrılarının sinüzit ile ilgisi nasıl anlaşılır? Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit, burun pasajlarının ve sinüslerin mukus veya iltihapla dolmasına neden olduğundan, basınç yüz, yanaklar, alın veya göz çevresinde baş ağrılarına neden olur. Migren ve diğer damarsal veya gerilim tipi baş ağrıları hem alında hem de göz çevresinde ağrıya neden olur. Burun akıntısına neden olabileceği için sinüzit ile karıştırılabilir. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesine gerek kalmadan kısa sürede gelip geçer. Tıbbi müdahale gerektirmeden uzun süre devam eden ve ancak antibiyotik tedavisi ile düzelebilen sinüzitten farklıdır. Ancak ara sıra bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha çok migren baş ağrısına benzer.

Sinüzit Nedir Nasıl Geçer?

Sinüsler, yüz kemiklerinde ve kafatasında bulunan boşluklardır. Hava yolu hücreleri ile kaplıdırlar. Bu yapıların işlevleri, solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek, yabancı partikülleri hapsetmek, mukus salgılamak ve bakterilerin çoğalmasını engellemektir.
Akut sinüzite çoğunlukla soğuk algınlığı neden olur. Çoğu vaka, bakteriyel bir enfeksiyon gelişmedikçe bir hafta ila 10 gün içinde düzelir ve akut sinüziti tedavi etmek için evde bakım yeterli olabilir. Akut sinüzite en çok viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı neden olur. Bazı durumlarda bakteriyel bir enfeksiyon da sinüzite neden olabilir.

Sinüzit Hastalığı Neden Olur?

Sinüzit, soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra da ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonlarda burnun içini kaplayan mukoza zarı şişer ve sinüslerin burun boşluğuna açılmasını engeller. Sinüslerin burun boşluğuna açılmasının engellendiği bu gibi durumlarda sinüslerin içi bakteri ve virüsler için uygun üreme alanı haline gelir. Bu bakteriyel veya viral büyüme, sinüslerde sinüzite neden olan bir enfeksiyona yol açar. Sinüzite en sık neden olan bakteri ve virüsler, aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarında da yaygın olarak bulunanlardır.

intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir.

Sinüzit Nasıl Geçer Evde Tedavi?

İnsanların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren sinüzit, tedavi edilmediği takdirde daha da dayanılmaz hale gelmektedir. Birçok farklı türü bulunan sinüzitin en belirgin belirtileri arasında baş ağrısı ve burun akıntısı yer alır. Evde doğal yöntemlerle sinüzit ağrısı giderilebilir ve önlenebilir. Sinüzite iyi gelen şeylerden biri de hiç şüphesiz tuzlu karbonatlı sudur.
Özellikle kış aylarında grip, nezle, nezle gibi şikayetler sizi yorar. Mevsimsel değişikliklerle sık görülen sinüzit de bunlardan biridir. Yoğun sinüzit ağrısı dayanılmaz hale gelebilir. Peki sinüzite ne iyi gelir, ilaç dışında evde sinüzit ağrısı için hangi doğal tedavileri deneyebilirsiniz?

intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir.

Sinüzit Ne Iyi Gelir

Kekik Yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özellikleri nedeniyle sinüzite iyi gelen bitkilerden biridir. Kekik yağını günde iki kez dilinizin altına 1-2 damla damlatarak veya suyunuza damlatarak alabilirsiniz. Sinüzit ağrınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerden biridir. Kekik yağını günde iki kez dilinizin altına 1-2 damla damlatarak veya suyunuza damlatarak alabilirsiniz. Sinüzit ağrınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
- Mukus tabakasını inceltmek için bol sıvı tüketin.
- Bulunduğunuz ortam havasız ve nemli olmamalıdır. Uygun koşullarda nemlendirin.
- Burun kanallarını açmak için duş alabilirsiniz.
- Saçınızı soğuk suyla yıkamayın.
- Rüzgarlı havalarda dışarıda çok uzun süre kalmayın. Kalmak zorundaysanız, korunun.
- Elektrikli ısıtıcılı veya petekli evlerde nemi muhafaza etmeniz gerekir.
- Tozlu ve dumanlı ortamlardan kaçının.
- Sigara içmeyi bırak.
- Havlu yardımıyla yüzünüze sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

Sinüzit Nedir Belirtileri

Sinüzit, yüz kemiklerindeki, sinüslerdeki hava boşluklarının iltihaplanmasının neden olduğu bir hastalıktır. Göz ağrısı, yüzde basınç ve baş ağrısı gibi belirtilere neden olabilen sinüs enfeksiyonları yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir.

Beyinde Sinüzit Belirtileri

Zonklayan bir baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık belirtileri ile kendini gösterebilen sinüs enfeksiyonu, yaşam kalitesini sınırlayan en önemli hastalıklardan biridir. Sinüs enfeksiyonu yayılırsa yüz kemiklerinin iltihaplanmasına, körlüğe, menenjite ve beyin apsesine neden olabilir.
Sinüslerin burun boşluğuna açılmasının engellendiği bu gibi durumlarda sinüslerin içi bakteri ve virüsler için uygun üreme alanı haline gelir. Bu bakteriyel veya viral büyüme, sinüslerde sinüzite neden olan bir enfeksiyona yol açar. Sinüzite en sık neden olan bakteri ve virüsler, aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarında da yaygın olarak bulunanlardır.

intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir.

Sinüzit Beyin Iltihabı Belirtileri

Sinüzit, havaların soğumasıyla artan bir sağlık sorunudur. Sinüzit sağlık sorunu tedavi edilmezse bu enfeksiyon kronikleşebilir. Zonklayan bir baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikayetleri şeklinde kendini gösterebilen sinüzit enfeksiyonu, insanların yaşam kalitesini etkileyen önemli sağlık sorunlarından biridir.
Kronik sinüzitte de akut sinüzitte olduğu gibi yüzde ağrı ve basınç, yüzde şişlik ve dolgunluk, burun tıkanıklığı, burun ve burun yollarından iltihaplı akıntı, baş ağrısı, ağız kokusu, hassasiyet, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı gibi şikayetler görülür. . Kronik inflamasyonda olduğu gibi, şiddeti Semptomlar genellikle azaldıkça, sadece tıbbi öyküyü teşhis etmek zorlaşır.

Kronik Sinüzit Belirtileri

Sinüslerdeki enfeksiyonlar bakteriyel veya viral kaynaklı olabilir. Hangi sebeple olursa olsun enfeksiyon oluştuğunda mukus dengesi bozulur, sinüslerde ödem birikir ve mukus ve iltihapla tıkanır. Nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı, postnazal akıntı, koku alma duyusunda azalma görülür. Zayıflık ve yorgunluk da hissedilebilir. Bu belirtiler akut sinüzitte aniden ortaya çıkar. Akut sinüzit 1-4 hafta içinde geçer. Semptomların daha uzun sürmesi kronik sinüziti gösterir. Kronik sinüzitten söz edebilmek için sinüzitin 12 haftadan uzun sürmesi gerekir. Hasta ayrıca aşağıdaki semptomlardan iki veya daha fazlasına sahip olmalıdır.
*Burun tıkanıklığı
* Yoğun burun akıntısı
* Yüz bölgesinde baskı ve ağrı veya dolgunluk hissi
* Koku alma duyusunda azalma
Kronik sinüzit semptomları genellikle akut sinüzitten sonra ortaya çıkar çünkü semptomlar uzun süre kaybolmaz. Akut sinüzitin bir hafta içinde geçmesi beklenir. En fazla dört hafta sürer. Kronik sinüzit ile bazı semptomlar uzun süre devam eder. Bununla birlikte, semptomlar akut sinüzit kadar şiddetli olmadığı için hastalığın teşhis edilmesi zor olabilir.

Diğer İçerikler

Sağlık sorunu olmayan kadınların ergenlikten menopoza kadar 28 günde bir adet kanaması olur. / Herhangi bir sağlık sorunu olmayan her kadın 21 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir adet döngüsü (adet görme) yaşar.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?
Adet Gecikmesi NedenleriHerhangi bir faktöre bağlı uzun süreli stres hormonları etkileyerek adetin gecikmesine ve adetin normalden
Devamını Oku
Probiyotikler, bağırsaklardaki bakteri seviyesini dengeleyerek kronik kabızlığı önleyebilir. Ayrıca bağırsak hareketlerini teşvik edebilir ve tuvalete giderken acı çekmenizi önleyebilir.
Tuvalete Çıkmak Için Ne Yapmak Gerekir?
Kabızlığa Ne İyi Gelir?Kabızlık, bağırsak hareketlerinde azalma ve dışkılamada zorluk durumudur. Bu son derece yaygın bir gastroin
Devamını Oku
intranazal olarak; hava kirliliği, alerjiye neden olan maddeler, duman veya virüslerden rahatsız olduğunda normalden daha fazla mukus üretir.
Zadi̇ten Damla Bebeklerde Ne Kadar Süre Kullanılır?
Zaditen Ne İşe Yarar?Zaditen şurubu ketotifen içerir ve ketotifen vücutta doğal bir kimyasal olan histamin salınımını engelleyen v
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum