Kolik Bebek Zeki Mi Olur? Kolik Bebek Olduğunu Nasıl Anlarız?
- Kolik Bebek Nedir?
- Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?
- Kolik Bebek Olduğunu Nasıl Anlarız?
- Kolik Nasıl Geçer?
- Kolik Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
- Kolik Bebek Zeki Mi Olur
- Kolik Bebek Nasıl Olur
- Kolik Bebek Belirtileri
- Kolik Bebek Ne Zaman Başlar
Kolik Bebek Nedir?
Kolik Bebek, sağlıklı bir bebekte tekrarlayan ve yoğun ağlama veya huzursuzluk ile karakterize durumu ifade eder. Bebek koliği, ebeveynler için çok sinir bozucu bir durum olabilir çünkü bu davranışları tetikleyebilecek belirgin faktörler yoktur ve ataklar genellikle akşamları meydana gelir.
Bebeklerin yaklaşık beşte birinde kolik vardır. Kolik, kız ve erkek çocuklarda, anne sütü ve mama ile beslenen bebeklerde eşit oranda görülür. Bu yoğun ağlamalar bebeklerin ikinci ve üçüncü aylarında zirveye ulaşır, ancak koliğin sona ermesi için geçen süre bebekten bebeğe değişir. Kolik genellikle bebek yaklaşık 6 aylıkken geçer.
Herhangi bir bebek doğumdan sonra çok ağlayabilir. Ancak bu durumdan farklı olan, ağlamanın saatler, haftalar ve günlerce sürmesidir. Sürekli ağlama veya ajitasyon varsa, bu bebeğin kolik olduğunun bir işaretidir. Kolik ağlaması genellikle yoğun bir çığlık ve ağrı varmış gibi ağlama şeklinde kendini gösterir. Bu ağlamanın açlık veya pislik gibi durumlarla ilgisi yoktur. Kolik çığlıklar sebepsiz yere gelen çığlıklardır. Bebekler ağladıktan sonra da huzursuz olabilirler.
Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?
Kollarıma hafifçe vurmanın onu sakinleştirdiğini fark ettiğimde, otomatik olarak kendini yavaşça sallayan ve ritmik hareketlerle kolik bebek sesleri çıkaran annemizin kucağına koyuyorum ve ona yumuşak bir sesle Atıştırmalık diye bir el uzatarak destek oluyorum. Uyuduğundan emin olana kadar.
Kolikli bebekler ağlamayı asla kesmezler ve bazı bebekler saatlerce uyuyamazlar. Bu yazımızda bebekte kolik olduğu nasıl anlaşılır, kolikli bebeği nasıl ötenazi ve yatıştırır gibi soruları yanıtladık. Hadi ama kolikli bebeği öğrenmeyelim!/ Kolikli bebeği nasıl uyutacağınız konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Kolikli bebeğe ötenazi yapılırken bölgedeki dış koşullara dikkat edilmelidir. Yüksek seslerin olmamasına, alandaki loş ışık ve odanın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi ritmik hareketler ve rahatlatıcı müziklerle uyutmayı deneyebilirsiniz.
Kolik Bebek Olduğunu Nasıl Anlarız?
Sağlıklı gelişen bebeklerde haftada en az 3 gün, günde 3 saatten fazla, günde 3 saatten fazla süren huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanan kolik, doğumdan sonraki ilk 3 ayda çok sık görülen bir durumdur. 15 ila 30 bebekte görülen kolik, erkek bebeklerde daha sık, anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az görülür. Genellikle doğumdan 2-3 hafta sonra başlar, 6-8 haftada artar ve 3-4 ayda kendiliğinden kaybolur. Kolik belirtileri normal ağlamadan farklıdır; Bebek sakinleştirilemez ve saatlerce ağlayabilir. Nöbetler genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde görülür. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde ağrılı bir ifade olur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker. Karakteristik olarak aniden başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama vardır, bebeğin yüzü kırmızı olabilir.
Kolik Nasıl Geçer?
Bütün gün süren ağlama krizine neden olan gaz sancısının kaynağı çoğu zaman aile tarafından belirlenemedi. Bebeğin doğumdan sonraki 6. haftada yaklaşık 3 saat huzursuzluk yaşaması beklenir ve bu durum 3-4 aylıkken 1 veya 2 saate iner. Yaklaşık beş bebekten biri, 2-4 haftalıkken belirginleşen şişkinlik ağrısı yaşayacaktır. Bebek 1-2 saat sakin ise ve günün büyük bir kısmını huzurlu ve huzurlu bir şekilde geçiriyorsa ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Bebekler 3 veya 4 aylık olduklarında 6 aylık sınıra geldiklerinde sinir sistemlerini kontrol etmeye başlarlar.Bu dönemde kolikten kaynaklanan ağlamalar kendiliğinden kaybolur.
Kolik Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Kolik tedavisinde temel amaç, ebeveynlerin bu süreçte ihtiyaç duyduğu bazı müdahaleler ve psikolojik destek ile bebeğin rahat etmesini sağlamaktır. Kolik genellikle tedavi gerektirmez ve kendi kendine geçer. Ancak birkaç adım uygulayarak bebeğin rahatsızlığını gidermek mümkündür. Koliği tedavi etmek için önce sakinleştirici stratejiler dahil edilir. Anne ve babalar bebeğin hangi durumlarda rahatladığını gözlemlemeli ve bunu kullanmalıdır. Ancak her strateji işe yaramaz ve her bebek üzerinde aynı etkiye sahip değildir. Bu stratejiler genellikle annenin bebeği kucağına alıp yavaşça dolaşması, bebeğin karnını yavaşça ovuşturması, bebeği kucağında sallaması, hafif bir sırt masajı yapması, bebek arabasında yürümesi, bebeği battaniyeye sarması, bebek emzik kullanır, ışıkları kısar, ılık suda banyo yapar, yatıştırıcı sesler çıkarabilir ve bebeği arabaya alabilir.
Kolik Bebek Zeki Mi Olur
Bebeklik döneminin en sık görülen hastalığı olan infant kolik, halen gizemini koruyan ve çoğu zaman aileyi, doktoru ve beslenme uzmanını üzen bir sendromdur. 2-3 hafta-4 ay arası yenidoğanlarda sık görülür ve bu durum 100 bebekten 17-30'unda ortaya çıkabilir. Bebek koliği, haftada 3 günden fazla süren ve en az 3 kez ağlama nöbetleri ile karakterize bir durumdur. Genellikle sağlıklı, iyi beslenmiş bebeklerde üç haftadan fazla günde bir saat. Kolikli bebeklerin tedavisi söz konusu olduğunda hem anne hem de çocuk için farklı tedavi yöntemleri vardır.
Bebeklik döneminin en sık görülen hastalığı olan infant kolik, halen gizemini koruyan ve çoğu zaman aileyi, doktoru ve beslenme uzmanını üzen bir sendromdur. 2-3 hafta-4 ay arası yenidoğanlarda sık görülür ve bu durum 100 bebekten 17-30'unda ortaya çıkabilir. Bebek koliği, haftada 3 günden fazla süren ve en az 3 kez ağlama nöbetleri ile karakterize bir durumdur. Genellikle sağlıklı, iyi beslenmiş bebeklerde üç haftadan fazla günde bir saat. Kolikli bebeklerin tedavisi söz konusu olduğunda hem anne hem de çocuk için farklı tedavi yöntemleri vardır.
Kolik Bebek Nasıl Olur
Bebek koliği olarak da bilinen kolik, tamamen sağlıklı bebeklerde aşırı ağlama, karın şişmesi, bacakların mideye doğru çekilmesi ve yüzdeki kızarıklığın eşlik ettiği sebepsiz ağlama krizlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Kolik atakları genellikle akşamları meydana gelir ve zamanlamaları genellikle tahmin edilebilir. Bazı kolik vakalarında, bebek geğirme veya bağırsak hareketi yaptıktan sonra semptomlar rahatlayabilir. Tıp uzmanları, bu gazın büyük olasılıkla ağlarken yutulan fazla havadan kaynaklandığına inanıyor.
Kolik Bebek Belirtileri
Her sosyoekonomik düzeyde ortaya çıkabilen kolik, tüm bebeklerin 10-40'ında görülür. Yarısında semptomlar 3. ayın sonunda kaybolur. 12 ayda 12 aya kadar sürebilir. Bebek sessizken aniden yüksek sesle ve kontrolsüz bir şekilde ağlamaya başlar. Daha sonra buna bacaklarını karnına çekmesi, ellerini yumruk yapması, kaşlarını çatması ve yüzünün kıpkırmızı olması eşlik eder.
Kolik Bebek Ne Zaman Başlar
Bütün gün ağlama krizlerine neden olan şişkinliğin kaynağı çoğu zaman aileler tarafından belirlenememektedir. Bebeklerin doğumdan 6 hafta sonra yaklaşık 3 saat huzursuz olmaları beklenir ve bu durum 3-4 aylık olduklarında 1 veya 2 saate kadar iner. Yaklaşık beş bebekten birini etkileyen gaz ağrısı, 2 ila 4 haftalıkken ortaya çıkar. Bebek 1-2 saat sakinleşirse ve günün çoğunu sakin ve huzurlu bir şekilde geçirirse, ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Bebekler 3 veya 4 aylık olduklarında ve 6. ay işaretine ulaştıklarında sinir sistemlerini kontrol etmeye başlarlar ve bu süre zarfında kolikten kaynaklanan ağlama atakları kendiliğinden geçer.