Folik Asit Nedir? Folik Asit Düşüklüğü Ne Yapar?

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.

Folik Asit Nedir?

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır. Folik asit eksikliği, C vitamini ve folik asit içeren gıdaların yetersiz beslenmesinden ve yanlış pişirme yöntemlerinden de kaynaklanabilir.

Folik asit suda çözünen bir B vitamini türevidir. Suda çözünmesi vücudun yağ dokusunda depolanamayacağı anlamına gelir. Vücut tarafından kullanılmayan fazla folik asit idrarla atılır.

Folik asit; B vitamininin sentetik formudur. Kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere vücuttaki birçok hücre için hayati öneme sahiptir. Gıdalarda doğal olarak oluşan forma folat denir. Folik asit, vücudun genel işleyişinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynar. Bu makalede; Folik asit çeşitleri, folik asit faydaları ve folik asit kullanımı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyoruz.

Pteroylmonoglutamic asit olarak da adlandırılan folik asit, B9 vitamininin sentetik formudur. Latince "folium" kelimesinden türetilen folat, gıdalarda doğal olarak bulunan B9 vitamini şeklidir. Günlük tüketilen besinler yoluyla emilebilecek yeterli miktarda folik asit (yetişkinlerin günde en az 400 mcg folik asit tüketmeleri önerilir) birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Özellikle hamilelik, emzirme, hipertiroidi, karaciğer hastalıkları ve emilim bozuklukları gibi durumlarda vücudun folik asit ihtiyacı artar. Hatta folatın insan yapımı formu olan folik asit takviyesi gerektiğinde ilgili kişiler tıbbi gözetim altında vitamin olarak folik asit alabilirler.

Folik Asit Eksikliği Vücutta Ne Yapar?

Folik asit vücuttaki fonksiyonların devamlılığı için son derece önemlidir. Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği yorgunluğa, halsizliğe ve solgun bir ten rengine neden olabilir.

Folik asit, DNA ve diğer genetik materyalin sentezi ve onarımı ile hücre bölünmesi için de çok önemlidir. Özellikle hamilelik döneminde folik asit eksikliği, spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabilir.

Folik asit eksikliği anemiye neden olabilir. Anemi, çok az kırmızı kan hücresi olan bir hastalıktır. Anemi, dokuları ihtiyaç duydukları oksijenden yoksun bırakabilir. Folik asit özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar için önemlidir. Hamilelik sırasında folik asit eksikliği bebeğin anormal doğumuna neden olabilir.

Bir tıbbi öykü incelemesi ve fizik muayeneden sonra aneminin nedenleri düşünülebilir. Folik asit eksikliğinin net teşhisi birkaç kan testi ile netleştirilebilir. Sindirim sorunu ile ilgili bir durum varsa baryum testi istenebilir.

Folik Asit Eksikliği Nedir?

Bir vitaminin fazlalığı veya eksikliği vücutta bazı değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler bazen bizi rahatsız bile edebilir. Yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu yazımızda folat ve folik asidin ne olduğuna ve folik asit eksikliği olduğunda vücudumuzda ne gibi problemlerin ortaya çıkabileceğine değindik. Folik asit eksikliğinin detaylarını sizler için kısaca anlattık.

Genel olarak folik asit eksikliği belirtileri; Halsizlik, yorgunluk, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, konsantrasyon güçlüğü, saç dökülmesi, soluk cilt, ağız yaraları. Öte yandan kas güçsüzlüğü, iştahsızlık, huzursuzluk veya depresyon ve unutkanlık gibi belirtiler de folat eksikliğinin belirtisi olabilir. Elbette bu belirtiler pek çok farklı hastalığın belirtileriyle birlikte karşımıza çıkıyor ancak bu belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz folik asit seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var.

Folat eksikliğinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden biri sağlıklı gıda alımının olmamasıdır. Folik asit eksikliği belirtileri, folik asit içeren yiyecekler - örneğin bol miktarda folik asit içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler - yeterince tüketilmediğinde ortaya çıkar. Öte yandan bu besinlerin nasıl tüketildiği de önemlidir. Folat suda kolayca çözünür ve ısıya duyarlıdır. Yeşil yapraklı sebzeler fazla pişirilirse sebzelerdeki folat oranı önemli ölçüde düşer. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu folat bu sebzelerden alınmaz. Yani yeterince sebze ve meyve yemeyen bir diyet, folik asit eksikliği riski taşır.

Son olarak, hamilelik sırasında bir folik asit eksikliği de önemlidir. Çünkü gelişme aşamasındaki bebeğin çok fazla folik aside ihtiyacı vardır. Aynı zamanda anne daha yavaş alınan folik asidi sindirir. Bu nedenle hamilelikte folat alımı bebeğin gelişimi için çok önemlidir.

Hamilelik sırasında folik asit eksikliği bebeğin omurga ve beyninin gelişimini olumsuz etkiler ve bebekte doğuştan bir kusura (nöral tüp defekti) neden olabilir.

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.

Folik Asit Nedir Ne Işe Yarar Kısaca?

Folik asit vücuttaki fonksiyonların devamlılığı için son derece önemlidir. Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği yorgunluğa, halsizliğe ve solgun bir ten rengine neden olabilir.

Folik Asit Takviyesi Ne Işe Yarar?

Folat, insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için çok önemlidir.1 folik asit; Hücre bölünmesinde, yeni hücre oluşumunda ve hücre yenilenmesinde aktif rol oynar. Özellikle folik asit, DNA oluşumunda ve karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesinde çok önemli bir rol oynar.

Folik Asit Düşüklüğü Ne Yapar?

Folik asit, hücre bileşenlerinin, kan hücrelerinin ve özellikle sinir sistemi dokularının oluşumunda ve gelişiminde önemli bir rol oynar ve B kompleksinin vitamin grubuna aittir. Genetik kodumuzun yapı taşları olan DNA'nın yapısında önemli rol oynayan folik asit, sağlıklı yaşlanmak isteyen herkes için vazgeçilmez bir vitamindir. İnsanlarda folik asit eksikliğinin başlıca nedenleri yetersiz beslenmedir. Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynar. Bu nedenle anemi tedavisinde de kullanılır. Folik asit eksikliği, diyete bağlı olarak kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasından kaynaklanan kansızlığa yol açar. Bu eksiklik, kronik alkoliklerde, yaşlılarda veya beslenme bozukluğu olan kişilerde daha yaygındır.

Folik asit eksikliği sindirim, böbrek ve karaciğer hastalıkları olan kişilerde ortaya çıkabilir. Tedavi sırasında B12 vitamini ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Düzenli olarak önerilen miktardan daha fazla folik asit tüketimi de B12 vitamini eksikliğini tetikler. Bunun olmasını önlemek için doktorunuza danışarak folik asit ölçümü yapabilir ve B12 vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.

Folik Asit Kullananlar

Avrupa Klinik Beslenme Dergisi, gebe kalmaya çalışan kadınlarla bir folik asit alımı deneyi yaptı. Bu deneyde yaklaşık 4.000 kadın gözlemlendi. Şöyle: “Folik asit alan kadınların, almayanlara göre hamile kalma olasılığı daha yüksektir. Adet düzensizliği olan kadınlarda folik asit alan kadınların hamile kalma ihtimalinin yüzde 5 daha fazla olduğu gözlemlendi. Folik asit siklusları kısa olan kadınlarda (27 günden az menstrüasyon) gebelik olasılığını artırır. Adetleri uzun olan (30 günden fazla) kadınlarda folik asit gebelik olasılığını 4 kat arttırmaktadır.. ”(1) Bu deneyden de anlaşılacağı üzere folik asit alımı hamile kalmaya çalışan kadınlar üzerinde olumlu etki yapmaktadır. .

Folik Asit Faydaları

Hamilelik ve bebek faydaları;

Folik asit, spina bifida gibi nöral defekt riskini önemli ölçüde azaltır. Spina bifida, fetüste meydana gelen açık ve bölünmüş omurgayı ifade eder. (3)

Folik asit, otizm gibi birçok önemli gelişimsel gecikme problemini önler.

Doğumda düşük riskini azaltan folik asit aynı zamanda rahmin yeterince büyümesini de engeller.

Folik asit erken doğum riskini azaltır

Bebeklerde yarık dudak ve damak oluşumunu engeller.

Folik asit kullanımı ile preeklampsi adı verilen yüksek tansiyon, idrarda protein ve ödem oluşumu gibi gebelik komplikasyonları riski önlenir.

Folik Asidin Sağlığa Etkileri

Kalp sağlığını korur; B grubunun bir vitamini olan folik asit, kalp hastalığına neden olan homosistein seviyesini korur, eksikliği kardiyovasküler hastalıklara (kalp ve damar hastalıkları) neden olur.

Alzheimer Hastalığını Önler; Folik asit yaşa bağlı hafıza kaybını azaltır. Araştırmalar, folatın Alzheimer hastalığı riskini önlemek için yiyeceklerden ve besin takviyesi olarak alınması gerektiğini göstermiştir.

Kötü Kolesterolü Düşürür; Yeterli miktarda düzenli olarak alınan folik asit miktarının LDL olarak bilinen kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Diyabet Hastalığına İyi Gelir; Folik asit, trigliserit dağılımının etkili bir parçasıdır. Enerji için kullanılan kandaki yüksek trigliserit seviyeleri diyabete yol açar. Folik asit, vücuttaki trigliserit seviyelerinin kullanımına ve dağılımına yardımcı olur. Bu diyabet riskini en aza indirir.

Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkilidir; Folatın bir başka faydası da kan hücrelerinin üretimindeki rolüdür. Bu nedenle, folik asit eksikliği vücudun kansere karşı bağışıklık kazanmasına neden olur.

Kanser riskini azaltır; Yemek borusu, serviks ve beyin dahil olmak üzere birçok kanser hastasında düşük folik asit seviyeleri görülmüştür. DNA hasarı kanserin temelidir. Folik asit, sağlıklı hücre bölünmesini sağlayan DNA ve RNA sentezinde önemli bir rol oynar.

Saç ve cilt için yatıştırıcı; B grubu bir vitamin olan folik asidin en bilinen faydalarından biri de saç ve cilt sağlığını korumasıdır. B vitamini grubu saç köklerini güçlendirerek daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Aynı zamanda cilt kusurları ve folik asit ile ilgili sorunlar ortadan kalkar.

Hamilelikte Folik Asit

Özellikle bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, gebe kalınana kadar geçen aylarda folik asit tabletleri almak önemlidir. Hamilelikten önce folik asit almak bebeği gelecekte spina bifida gibi nöral tüp defektlerinden koruyacaktır.

Folik asit tek başına veya hamilelik için özel olarak formüle edilmiş multivitamin preparatlarından alınabilir. Vitamininizin seviyelerine bakmanız ve en az 400 mikrogram folik asit içerdiğinden emin olmanız yeterlidir. Genel olarak bu hamilelik için özel olarak yapılan multivitamin takviyeleri 800 mikrogram folik asit içerir ve bu yeterlidir, folik asit almanıza gerek yoktur.

Folik asit gebe kalmadan 6-8 hafta önce başlanmalı ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca devam ettirilmelidir. Günlük 400 mikrogram (0,4 mg) folik asit alımı yeterlidir. Daha önce nöral tüp defektli gebelik öyküsü olan kişiler için doz planlanan gebelikten en az 3 ay önce 4.000 mikrogram/gün (4 mg/gün) olmalı ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca aynı dozda devam ettirilmelidir. gebelik. Bu gebelerde sadece folik asit içeren ilaçlar tercih edilmelidir.

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.

Folik Asit Nelerde Var

Folat olarak da bilinen folik asit; Fransızca yeşil yaprak anlamına gelir. Bu durumda tüm yeşil yapraklı sebzelerde folik asitte ne var sorusuna cevap vermek yanlış olmaz. Taze ıspanak folik asit içeriği açısından en zengin sebzedir. Ispanakların köklerinin pembe olmasına dikkat etmelisiniz. 2 bardak ıspanak yaklaşık 218 mikrogram folat içerir. Folik asit, ıspanağın yanı sıra brokoli, lahana, lahana ve marul gibi sebzelerde de bulunur.

Diğer İçerikler

Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.
Kuru Manikür Ne Kadar Sürer? Kuru Manikür Pedikür Nasıl Yapılır?
Kuru Manikür Nedir?Klasik yöntemin aksine medikal manikür-pedikür su kullanılmadan yapılır. Bu yöntem kuru kullanıldığından tırnak
Devamını Oku
Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.
Talcid Günde Kaç Tane Içilir? Talci̇d Reflüye Iyi Gelir Mi?
Talcid Nedir?Talcid Broşürü, Talcid Çiğnenebilir, Talcid Nedir? Talcid nasıl kullanılır? Talcid Ödülü 2019 ve daha birçok sorunun
Devamını Oku
Folik asit eksikliğinde de megaloblastik anemi görülür. Megaloblastik anemi, kemik iliğinde ortalamadan daha büyük kan hücreleri ile karakterize bir anemidir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğine dayanır.
Koreliler Yüzlerini Nasıl Beyazlatıyor?
Kore Cilt BakımıKoreli kadınlar pürüzsüz ciltlerine önem verirler. Bu nedenle haftada iki kez cilde zarar vermeyen ve çizmeyen kes
Devamını Oku
Yorumlar
Sizin Yorumunuz
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
0 Yorum
Çerez Politikası Kadında Moda olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Kadında Moda tarafından yönetilen https://www.kadindamoda.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum