Epidural Anestezi Nedir?
- Epidural Anestezi Nedir?
- Epidural Ve Spinal Arasındaki Fark Nedir?
- Epidural Doğum Doğru Mu?
- Epidural Anestezi Kaç Saat Sürer?
- Epidural Anestezi Ile Doğum Nedir?
- Prenses Doğum Nedir
- Epidural Anestezi Etkisi Ne Zaman Geçer
- Epidural Anestezi Yan Etkileri Nasıl Geçer
- Spinal Anestezi Epidural Anestezi Farkı
Epidural Anestezi Nedir?
Epidural doğumda, doğumdan önce anne adayının belinden özel bir iğne ile omuriliğe yerleştirilen bir kateter aracılığıyla anestezi yapılır. Bu uygulamanın amacı belin alt kısmını uyuşturarak ağrı hissini engellemektir. Diğer isimleri ağrısız doğum ve epidural analjezidir.
Epidural anestezinin en sık kullanıldığı işlemler normal doğum ve sezaryen ameliyatlarıdır. Bazı anne adayları; ağrısız normal doğum yapmak, sezaryen sırasında uyanık kalmak veya genel anesteziden kaçınmak için epidural tercih edebilir. epidural; Doğum sırasındaki ağrı ve sızıları ortadan kaldırırken rahim kasılmalarının oluşmasını engellemez. Bu, anne adayının doğum yapmasını kolaylaştırır.
Epidural Ve Spinal Arasındaki Fark Nedir?
Epidural anestezi (ağrısız doğum) nedir? Epidural anestezi, vücudun istenilen bölgesinde ağrı hissini durdurmak için kullanılan bir bölgesel anestezi şeklidir. Epidural anestezinin amacı tüm duyuların kaybolması anlamına gelen genel anesteziden farklı olarak sadece ağrı hissini durdurmaktır. Dokunma ve sıcaklık gibi duyular etkilenmez. Epidural anestezi, omurganın alt seviyesinden çıkan sinir liflerini bloke ederek vücudun alt yarısında hassasiyetin azalmasına neden olur. Kullanılan ilaçlar, omurganın alt seviyesine uygulanan lokal anestezikler ve bazen narkotik dediğimiz güçlü ağrı kesicilerin takviyeleridir.
Her iki anestezi yöntemi de kullanım şekli ve amacı açısından hemen hemen aynıdır. Her ikisi de alt sırtı uyuşturmak için omurilikten yapılır. Ancak epidural anestezide ilaç omuriliği çevreleyen zarın dışına enjekte edilirken, spinal anestezide bu zardan geçerek içerideki sıvıya iletilir.
Epidural Doğum Doğru Mu?
Epidural doğumlar ve sezaryen, hamileler ve hamileliği düşünen kadınlar tarafından oldukça talep edilen ve araştırılan konulardır. Epidural anestezi, bir anestezi şekli olarak bilinir. Epidural anestezi, ağrıyı merkezi sinir sistemine ileten boşlukları uyuşturarak ağrının hissedilmemesi olarak tanımlanan bir anestezi türüdür. Epidural anestezi daha önce kullanılmıştır ve doğumda daha da yaygındır. Epidural doğum ve sezaryen doğum aynı şey değildir. Epidural doğum sadece belirli bir bölge uyuşturularak yapılırken, sezaryen ile doğum ya tüm vücut ya da bel altı uyuşturularak yapılır. Her iki doğumun da kendine göre riskleri vardır. Anne adayının kendisine en uygun doğum yöntemini belirlemek için doktoruyla birlikte çalışması faydalıdır.
Epidural Anestezi Kaç Saat Sürer?
Uzman doktor eliyle muayene ederek doğru yüksekliği belirler ve tedavi edilecek bölgeyi antiseptik solüsyonla temizler. Doğru yükseklikte bir şırınga iğnesi takılarak iğne epidural boşluğa ulaşana kadar yavaş ve nazik hareketlerle ilerletilir. Epidural boşluğa ulaştıktan sonra iğne içinden plastik kateter sokulur ve kateter sabitlenir. İğne çıkarılır ve sabit kateterden anestezik enjekte edilir. Kateter, ek anestezik uygulamalarının gerekip gerekmediğine bağlı olarak ameliyat sırasında sabit kalabilir. Uygulamadan sonra anestezik etkinin başlaması 10-20 dakika sürebilir. Anestezi sayesinde vücudun alt yarısındaki ağrı ve dokunma hissi tamamen kaybolurken hasta bilincini kaybetmez ve uyanık kalır. Bu arada yapılacak olan cerrahi işlem için hazırlıklar devam etmektedir.
Epidural Anestezi Ile Doğum Nedir?
Epidural doğum için teknikler ve ilaçlar yıllar içinde mükemmelleştirildi ve en iyi tedavi deneyimini sağlamak için deneyimli anestezistler tarafından kullanıldı. Epidural doğumda anestezistin tecrübesi, becerisi ve profesyonelliği çok önemlidir. Epidural analjezi, doğum sırasında ağrıyı gidermek için en etkili yöntemdir.
Prenses Doğum Nedir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Bolayır, epidural anestezinin bir ağrı kontrol yöntemi olduğunu belirterek, “Normal bir doğum hayattaki en fizyolojik süreçlerden biridir. Ancak adet döneminin sonuna gelmiş gebelerde olası sancılı doğum süreci normal doğuma kaygılı bir yaklaşıma neden olur. Ağrı algısı ve ağrı hissi kişiden kişiye değişir. Normal doğum sırasında ağrıya tahammülü olmayan hamile kadınlarımız için oldukça konforlu olan epidural anestezi yöntemine halk arasında prenses doğum da denilmektedir. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı yan yatarken veya otururken yapılır. Tedavi edilecek uygun cilt bölgesi belirlendikten sonra antiseptik solüsyonlarla temizlenir. İşlem sırasında ağrıyı önlemek için cilde lokal anestezi uygulanır. Omurga içindeki epidural boşluğa küçük bir kateter yerleştirilir. Kateter hastanın arkasına yapışkan bant ile sabitlenir. Analjezikler, aralıklı bir uygulama veya sürekli bir infüzyon şeklinde bu kateter yoluyla uygulanır. Tam ağrı giderici etkinin ortaya çıkması 20-30 dakika sürer.
Epidural Anestezi Etkisi Ne Zaman Geçer
Öncelikle epidural anestezinin etkisinin enjeksiyondan 15 veya 20 dakika sonra başladığını söyleyebiliriz. Bazı hastalarda ilaç daha kısa sürede etki etmeye başlar. Etki süresi, işlemin süresine bağlı olarak belirlenebilir. Örneğin doğumdan önce epidural anestezi yapılırsa ve doğum beklenenden uzun sürerse anestezi işleminin süresini uzatmak mümkündür. Konu ile ilgili sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.
Epidural Anestezi Yan Etkileri Nasıl Geçer
Doğum ve doğum sonrası baş ağrınızın epidural anestezi ile ilgisi olmayan çeşitli nedenleri olabilir. Bununla birlikte, nadir de olsa epidural bloktan sonra baş ağrıları ortaya çıkabilir.
Spinal Anestezi Epidural Anestezi Farkı
Epidural anestezi (ağrısız doğum) nedir? Epidural anestezi, vücudun istenilen bölgesinde ağrı hissini durdurmak için kullanılan bir bölgesel anestezi şeklidir. Epidural anestezinin amacı tüm duyuların kaybı anlamına gelen genel anesteziden farklı olarak sadece ağrı hissini durdurmaktır. Dokunma ve sıcaklık gibi duyular etkilenmez. Epidural anestezi, omurganın alt seviyesinden çıkan sinir liflerini bloke ederek vücudun alt yarısında hassasiyetin azalmasına neden olur. Kullanılan ilaçlar, omurganın alt seviyesine uygulanan lokal anestezikler ve bazen de narkotik dediğimiz kuvvetli ağrı kesicilerin eklenmesidir.