Diş Ağrısını En Çabuk Ne Keser?
- Diş Ağrısı
- Diş Ağrısını En Çabuk Ne Keser?
- Dayanılmaz Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
- Zonklayan Diş Ağrısı Neden Olur?
- Diş Basınç Ağrısı Nasıl Geçer?
- Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
- Zonklayan Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
- Uyutmayan Diş Ağrısı
- Kırık Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
- Evde Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
- Apse Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
- Gece Diş Ağrısı
- Nörolojik Diş Ağrısı
Diş Ağrısı
Hormonal ve fizyolojik nedenlerle oluşan diş ağrıları kişiyi geceleri daha çok rahatsız eder. Genellikle uykusuzluğa neden olur ve sosyal hayatı ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle evde kullanılabilecek birkaç yöntem vardır, çünkü geceleri diş ağrısı olursa hemen diş hekimine gidip tedavi olmak mümkün değildir. Diş ağrısını giderebilecek bu yöntemler arasında düzenli aralıklarla 20 dakika yanağa uygulanan soğuk kompres, ağrıyan bölgeye pamukla uygulanan karanfil yağı, tuzlu su gargarası ve diş ağrısına iyi gelen ilaçlar gösterilebilir. Ancak bu yöntemler diş ağrısına çözüm olabilecek kesin yöntemler değildir. Ağrıyı dindirmeye ve bir süreliğine dindirmeye yönelik uygulamalardır. Bu nedenle en kısa zamanda bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş ağrısının nedeni diş hekimi tarafından bulunur ve diş ağrısının nedeni bulunduktan sonra kullanılacak yöntemler belirlenir.
Diş Ağrısını En Çabuk Ne Keser?
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyun. Tuz eriyene kadar bir çay kaşığı ile karıştırın. Enfekte olmuş dişiniz ağrıyorsa, bu tuzlu su ile gargara yapın. Ağız gargaraları için hidrojen peroksitli gargara varsa bu gargaralar enfeksiyonlu bölgeyi dezenfekte edecek ve diş ağrısını dindirecektir. Çay ağacı yağı bulabilirsen. 2-3 çay kaşığı çay ağacı yağını büyük bir bardak ılık suyla karıştırın. Bu karışımla gargara yapın iltihaplı dişinize iyi gelir. Karanfil yağı, anestezik özellikleri sayesinde iltihaplı diş ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Karanfil yağını ağrıyan dişin üzerine koyun. Karanfil yağı yoksa karanfili dişinizin üzerine yerleştirin ve hafifçe bastırın. Enfekte dişinize iyi gelecektir.
Dayanılmaz Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısı, insanların yüzleşmek için çaresiz kaldığı en ciddi sorunlardan biridir. Birçoğumuz diş ağrısını geçirmek için doğru ya da yanlış tedavileri deneriz. Acımasız diş ağrıları, özellikle dişçiye ulaşamadığınız geceleri zihnimizde kötü hatıralar olarak yer etmiştir. Diş ağrısının dayanılmaz olduğu durumlar, çürüğün pulpaya ulaşması ve dişe his veren sinirin ağız çevresine temas etmesidir. Diğer dayanılmaz ağrıların nedeni ise uzun süredir tedavi edilmeyen diş çürüğünün neden olduğu enfeksiyonun neden olduğu diş kökündeki apse ve yumuşak dokuda yatmaktadır. Herhangi bir ağız probleminde olduğu gibi, diş ağrısı ile baş etmenin ilk adımı hiç vakit kaybetmeden diş hekimi ile iletişime geçmektir.
Zonklayan Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısını hafifletmek için evde yapabileceğiniz bazı tedaviler vardır. Ağrıdan kurtulabilirsiniz çünkü dişlerinizi fırçalamak çürüklere yapışan partiküllerden dişleri temizler. Tuzlu su ve sirke karışımı olan bir gargara kullanmak dişlerinizi bakterilerden temizleyecektir ve sirke antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan oluşan apseyi azaltabilir ve mevcut şişliği kısmen azaltabilir. Yukarıda bahsettiğimiz noktalar diş ağrısı nasıl geçer ya da nasıl azaltabiliriz sorularının cevabıdır.
Diş Basınç Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısına neden olan bir diğer önemli faktör de etkilenen dişlerdir. Yirmilik dişler olarak da bilinen üçüncü azı dişleri, çenenin sonundaki dişlerdir ve bu nedenle temizlenmesi çok kolay değildir. Etkili bir şekilde temizlenemediği için çoğu zaman fark edilmeden çürüyebilir ve diş ağrısına neden olabilir. Yirmi yaş dişleri ağız yüzeyine çıkamadığı için önlerindeki ikinci büyük azı dişine zarar verebilirler. 20 yaşında bir kadın sıklıkla çene, kulak, göz ve hatta boyun bölgesinde ağrı hissedebilir. Diş ağrısına neden olan gömülü dişlerin tek tedavisi dişlerin hemen çıkarılmasıdır. Aksi takdirde diğer dişler kaybedilebilir veya o bölgede kist oluşabilir. Yine ağrılı bölgede veya çevresinde şişlik olabilir. Enfeksiyona bağlı olduğu için antibiyotik önerilebilir.
Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
Diş ağrısını tedavi etmek için genellikle çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılır. Çok güçlü bir antibiyotik olan bu ilaç diş ağrısına ne iyi gelir diyenler için oldukça faydalı bir çözümdür. Attıktan sonra yaklaşık 5-8 saat ağrı kesici özelliği vardır. İlaç reçete gerektirdiğinden, doktorunuzu gördüğünüzden emin olun.
Tuzlu su ile gargara: Tuzlu su doğal bir antiseptiktir. Bu nedenle tuzlu su ile gargara yapmak dişler arasında biriken yemek artıklarını gidermeye yardımcı olur. Tuzlu su ayrıca dişteki iltihabı azaltabilir ve ağızdaki yaraların iyileşmesini sağlayabilir.
Zamanla, çoğu insan yetersiz bakım veya genetik ve çevresel faktörler nedeniyle çürük diş ağrısı geliştirir. Çürük dişlerin neden olduğu ağrılardan kurtulmanın en güvenli ve kalıcı yolu ya dişleri çekmek ya da dolgu, kanal gibi son derece basit işlemlerdir. Ancak geçici diş ağrısına ne iyi gelir dediğiniz ve çözüm aradığınız için size uygun birkaç yöntem önerebiliriz. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki çürük dişler arasında yemek artıkları sürekli birikebilir. Bu nedenle dişlerinizde kalıntı kalmadığından kesinlikle emin olana kadar dişlerinizi fırçalamalısınız. Daha sonra yukarıdaki ağrı kesicilerden veya antibiyotiklerden birini kullanabilirsiniz. Ağzınızdaki uyuşmayı artırmak için de gargara yapabilirsiniz.
Zonklayan Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyun. Tuz eriyene kadar bir çay kaşığı ile karıştırın. Enfekte dişiniz ağrıyorsa, bu tuzlu su ile gargara yapın. Ağız gargaraları için hidrojen peroksitli gargara varsa bu gargaralar enfeksiyonlu bölgeyi dezenfekte edecek ve diş ağrısını dindirecektir. Çay ağacı yağı bulabilirseniz. 2-3 çay kaşığı çay ağacı yağını büyük bir bardak ılık suyla karıştırın. Bu karışımla gargara yapın iltihaplı dişinize iyi gelir. Karanfil yağı, anestezik özellikleri sayesinde iltihaplı diş ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Karanfil yağını ağrıyan dişin üzerine koyun. Karanfil yağı yoksa karanfili dişinizin üzerine yerleştirin ve hafifçe bastırın. Enfekte olmuş dişinize iyi gelecektir.
Uyutmayan Diş Ağrısı
Diş ağrısını tedavi etmek için genellikle çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılır. Çok güçlü bir antibiyotik olan bu ilaç diş ağrısına ne iyi gelir diyenler için oldukça faydalı bir çözümdür. Attıktan sonra yaklaşık 5-8 saat ağrı kesici özelliği vardır. İlaç reçete gerektirdiğinden, doktorunuzu gördüğünüzden emin olun.
Kırık Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
Kırık dişlerde hangi tedavi yönteminin kullanılacağı tamamen uzman diş hekiminin takdirindedir. B. kırık dişin hangi tarafında olduğu ve nasıl kapatılabileceği gibi detaylar incelendikten sonra ancak daha net kararlar verilir.
Tuzlu su ağız yaralarına, ağrılara ve iltihaba iyi gelir. Bu ağızdaki bakterileri yok edecek ve ağızda rahatlama sağlayacaktır. Tek yapmanız gereken 1 bardak ılık su ile bir kaşık tuzu karıştırıp bu su ile ağzınızı güzelce çalkalamak.
Evde Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
Diş ağrısını geçirmek için yapmanız gereken ilk şey dişlerinizi fırçalamaktır çünkü dişlerinizde ağrıya neden olabilecek yiyecek kırıntıları olabilir. Daha sonra ılık suya 1-2 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Tuzlu su ile gargara yapın. Ağız gargarası diş ağrınıza iyi gelecek, ağrılarınız hafifleyecektir. Ağrınız geçmediyse, bu durumlarda Parol gibi güçlü ağrı kesiciler almanız gerekebilir. Sadece diş ağrısı doluyorsa ve bu ağrının nedeni tespit edilirse doktora başvurulmalıdır. Dolgunun değiştirilmesi veya yenilenmesi gerekebilir.
Apse Diş Ağrısına Ne Iyi Gelir
Apseler, genellikle bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu irin dolu keselerdir. Vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak en yaygın olarak cilt ve diş yüzeyinde görülür. Diş apseleri yanakta şiddetli ağrı ve şişmeye neden olabilir. Ağrı kesici ve hijyen için ağzı tuzlu, karbonatlı veya hidrojen peroksitli suyla çalkalamak tedavi sürecinde yardımcı olabilir. Apseli dişlerin tedavisinde yaygın ve şiddetli bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotikler tercih edilmez. Apsenin nedenini ve dişin durumunu anlamak için röntgen çekilir ve uygun bir tedavi planı uygulanır. Apse genellikle önce boşaltılır ve temizlenir. Daha sonra diş kurtarılabiliyorsa kanal tedavisi yapılır, aksi halde diş çekilir. Apseli bir dişi tedavi etmeyi ihmal etmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Gece Diş Ağrısı
Tedavi edilmezse, morarma veya iltihaplanma apseden daha fazla ağrıya neden olabilir. Ayrıca diş minesinin aşınması sonucu oluşan sıcak-soğuk yiyecek veya içeceklere karşı hassasiyet de diş ağrısına neden olur. Tedavi için öncelikle gerekli olan yöntem detaylı bir muayene ile ağrının sebebinin belirlenmesidir. Ancak diş ağrısını gecenin bir yarısında veya imkan ve zamanın olmadığı durumlarda evde geçirmek gerekebilir. Diş ağrısının nedenini belirlemek diş hekiminin yapabileceği bir işlemdir. Diş ağrısı, çürük dişler, hassas dentin, dolgu kaybı, gömülü dişler ve diş eti problemlerinden kaynaklanabilir. Diş ağrısı hafif veya ağrılı olabilir. Ancak tüm bu durumlarda en önemli nokta sorunun tespitidir.
Nörolojik Diş Ağrısı
Ann Eastman bunu yaşayan insanlardan biri. Eastman dayanılmaz ağrıya neden olan ve bunun bir diş ağrısı olduğunu düşündüren, ancak aslında yüzündeki bazı sinirlerin hasar görmesinden kaynaklandığını düşündüren bir hastalıktan mustaripti.
“Diş hekimleri hastalarının nörolojik bulgularına da dikkat etmelidir. Hasta ağrının tekrar tetiklenebileceği düşüncesiyle yemek yiyip su içmeyebilir. Ancak, hastalığınız nevraljik olabilir. Böyle bir durumda paniğe mahal yoktur, yüzde 95'e kadar tedavi mümkündür. Trigeminal nevralji ağrılı tik olarak da bilinir. Ağrı nöbeti sırasında hasta yüzünün ağrıyan tarafını kamburlaştırır ve eliyle o bölgeyi korumak için refleks verir. Genel halk tarafından iyi bilinmemekle birlikte, dünya çapında her yıl yaklaşık 150.000 kişiye trigeminal nevralji teşhisi konmaktadır. Bunlardan 90'ı 40 yaş üstü kişilerde görülüyor. Kadınlarda erkeklere göre neredeyse 2 kat daha sık görülüyor.”
Hastalık genellikle bir neden olmaksızın kendiliğinden başlar. Bazen hastanın tıbbi geçmişinde B. travması veya diş tedavisi gibi bir olay olabilir. Alt veya üst çeneyi etkileyen dal ağrısı, ilk aşamada diş apsesi veya diş ağrısı ile çok karışır ve hastalar teşhis edilene kadar diş tedavisine başvurabilirler. Hastanın ağrısı geçmezse trigeminal nevralji tanısı konur. Sebep-sonuç ilişkisi net olarak ortaya konulamamakla birlikte, sinirin zaten tahriş (tahriş) altında olduğu ve yaşanan travmatik olayların ağrı gelişimine neden olduğuna inanılmaktadır. Başka bir mantığa göre hastalık, diş veya çene bölgesinde yapılan tedaviler sırasında sinirin hasar görmesiyle oluşur.
1.5 yıl boyunca defalarca doktora giden, yüzünde ve ağzında hissettiği şiddetli ağrıyı diş ağrısı zanneden 71 yaşındaki Fahriye Varan, ağrıdan yemek bile yiyemedi. 5 çürük dişini çektirdi ama ağrı geçmedi. Sonunda bir nöroloğa gitti ve önce ilaç verildi. Ancak ilaçlar bile ağrıyı gidermeye yetmedi. Sonunda Varans hastalığına doğru teşhis kondu ve ameliyatla ağrılarından kurtuldu.