Progestan Ne İşe Yarar? Progesteronu Ne Yükseltir?
- Progestan Ne İşe Yarar?
- Progesteron Takviyesi Ne Işe Yarar?
- Progesteron Hapı Ne Zaman Kullanılır?
- Progesteronu Ne Yükseltir?
- Progestan Ile Hamile Kalınır Mı?
- Hamilelikte Progestan Kullanımı Bebeğe Zarar Verirmi
- Progestan Nasıl Kullanılır
- Progestan Yan Etkileri
- Doğuma Kadar Progestan Kullananlar
Progestan Ne İşe Yarar?
Progesteron adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Ancak asıl işiniz rahminizi hamileliğe hazırlamaktır. Yumurtlamadan sonra her ay, progesteron, döllenmiş bir yumurta hazırlamak için rahmin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olur. Döllenmiş yumurta yoksa progesteron seviyeleri düşer ve adet görmeye başlar. Döllenmiş bir yumurta rahmin duvarına yerleştiğinde, progesteron hamilelik sırasında rahmin iç tabakasının korunmasına yardımcı olur.
Progesteron, kadınları kabaca hamileliğe hazırlayan ve doğurganlık çağındaki sağlıklı bir kadında yumurtalıklardan her ay döngüler halinde salınan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta salındığında yumurtlama sırasında üretilir. Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyo) rahim duvarına tutunabilmesi veya tutunabilmesi için endometriyumu (rahim duvarı) kalınlaştırmaya başlar. Yani rahim duvarını embriyonun gelişmesi için bir yatak gibi hazırlar. Ancak yumurta hücresi uygun süre içinde döllenmezse vücut progesteron salgısını azaltır ve rahim duvarı tahrip olur ve atılır, yani adet kanaması (adet kanaması) meydana gelir. Bir embriyo rahmin astarına yapıştığında, yumurtalık tekrar hormonlardan haberdar edilir ve yumurtalık sekiz hafta boyunca progesteron üretir. İlk sekiz haftadan sonra plasenta, hamileliğin geri kalanı için progesteron üretimini devralır.
Progesteron Takviyesi Ne Işe Yarar?
Progesteron, jinekolojide en sık kullanılan hormon preparatlarından biridir. Farklı bir açıdan bakıldığında progesteron yaşamın devamını yani döllenmiş yumurta hücresinin yumurtlamadan sonra rahim zarına yerleşmesini ve devamlılığını sağlar. Progesteron olmadan insan üremesinin olmayacağı da açıktır. Klinik bir yaklaşım olarak kabul edilen progesteron tedavisi, uzun süredir çeşitli hastalıklarda kullanılmaktadır. Tedavi amaçlı olarak progesteron sadece kendi sektörümüzde değil, anesteziyoloji ve beyin cerrahisi gibi çeşitli uzmanlık alanlarında da kullanılmaktadır.
Progesteron Hapı Ne Zaman Kullanılır?
Araştırmalar, progesteron hormonunun sadece yumurtalıklarda ve plasentada değil, merkezi sinir sistemindeki (CNS) adrenal kortekste ve adrenal bezlerde de sentezlendiğini göstermiştir. Ancak hem erkeklerin hem de kadınların bu hormonu sentezlemesi, bu hormonun işlevlerinin kadın üreme sistemi ile sınırlı olmadığını düşündürür. Örneğin son zamanlarda yapılan çalışmalarda, progesteron hormonunun nöroproteksiyondan (sinir hücrelerinin korunması), nöromodülasyondan (sinir hücrelerinin modifikasyonu), miyelinizasyondan (sinir hücrelerinin bir kısmını miyelin kılıfı adı verilen bir örtü ile kaplamasından, sinir hücrelerinin hızlı iletim), nörojenez (progenitör hücrelerden sinir hücrelerinin gelişimi) merkezi sinir sisteminde ve nöroplastisite (beyin hücreleri yeni bağlantılar geliştirir) ve ruh hali ile ilgili üreme dışı çeşitli işlevleri düzenlediği gösterilmiştir. Progesteronun sentezlenip metabolize olduğu ve merkezi sinir sistemi üzerinde etkileri olduğu düşünüldüğünde, bu hormona nörosteroid olarak da değinmek uygun olacaktır.
Progesteronu Ne Yükseltir?
En önemli hormonlardan biri progesterondur. Özellikle kadınlarla yakından ilgili olan progesteron hormonunun her kadının vücudunda belli bir düzeyde olması gerekir. Tespit edilen progesteron uzman tarafından belirlenen seviyeden düşükse, progesteron düşükse doktor kontrolünde bitkisel tedavi ve ilaç tedavisine başlayın. Şimdi bu yazımızda sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve düzenli hormon salgılanmasına yardımcı olmak için gereken bilgilere göz atalım. Doktorunuz progesteron düşüklüğü gözlemlerse; progesteronu düşüren bitkisel çözümleri deneyebilirsiniz. Aradığınız tıbbi bilgiler ve bitkiler bu yazımızda sizler için özel olarak düzenlenmiştir.
Progestan Ile Hamile Kalınır Mı?
Progesteron hormonunun temel işlevleri, kadının adet döngüsünü etkilemek ve hamileliğe yardımcı olmaktır. Progesteron yumurtalıklar tarafından salgılanır ve hamilelik hormonu olarak da bilinir. Memorial İşli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. doktor Çiğdem Pulatoğlu, progesteron hormonu hakkında bilgi verdi. Progesteron (luteal hormon) olarak da adlandırılır. Bu döngüde gebelik oluşmazsa, progesteron seviyesi keskin bir şekilde düşer ve adet görmeye başlar. Progesteron eksikliği olan bir kadının doğurganlığı bozulabilir. Menopoz sırasında, progesteron seviyelerindeki düşüş genellikle belirgin semptomlara neden olmaz. Progesteron seviyeleri bir kan testi ile ölçülür.
Yumurtlamadan sonra yumurtalıklardan progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Progesteron, döllenmiş yumurtanın rahmin zarına yapışması için rahmin astarının hamile kalmasını sağlar. Araştırmalar ayrıca progesteron hormonunun sperm hareketliliğini ve erkeklerde yumurta hücresine girme yeteneklerini desteklediğini göstermiştir. Kadın hamile kalırsa, korpus luteum ilk birkaç hafta progesteron üretmeye devam eder. Gebeliğin 12. haftasında plasenta progesteron hormonunu üretme görevini üstlenir.
Kişide progesteron hormonları düşükse uzman bir doktor kontrolünde ilaç ve takviyeler yükseltebilir. Sentetik olarak modifiye edilmiş progesteron formları hormon tedavisinde sıklıkla kullanılır. Progesteron hormonu seviyesini artıran besinler de tüketilebilir.
Progesteron, vücudu hamileliğe hazırlayan bir hormondur. Progesteron seviyeleri düşük olduğunda, döllenmiş yumurtanın gelişmesi ve büyümesi daha zor olur, bu da gebe kalma oranını azaltır.
Hamilelikte Progestan Kullanımı Bebeğe Zarar Verirmi
Hamilelik sırasında progestin alırsanız, bebekleriniz için endişelenmenize gerek yoktur. Progestan bebeğe zarar vermez ve sağlıklı bir gebelik oluşmasına katkı sağlar.
Progestan Nasıl Kullanılır
Progestinin tablet ve hap şeklinde diyet takviyeleri için kullanımı ağızdan yapılırken bazen enjeksiyon yani enjeksiyon yoluyla verilir. Vajinadan fitil verilerek de kullanılabilir.
Progestin kullanımı aşağıdaki durumlarda istenmeyen sonuçlara yol açabilir:
Hamilelik döneminde progestin kullanımı anne adaylarında olumsuz durumlara yol açabilir ve kaygıya neden olabilir. Ayrıca vücut bu süre zarfında daha hassas olduğu için yan etki olasılığı daha yüksektir.
Progestan Yan Etkileri
Progesteronun hafif yan etkileri arasında;
- kuru ağız
- uykusuzluk hastalığı
- tükenmişlik
- Sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri
- Ateş
- Kusmak
- ishal
- Mide bulantısı veya ağrı
- baş ağrısı
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Hazımsızlık
- kabızlık
- burun akması
- Kulak ağrısı
- öksürmek
- İdrar yolu enfeksiyonu
- vajinal akıntı
- Vajinal mantar
- Vajinal kuruluk
- Sinüzit
- anjina, göğüs ağrısı
- Göğüslerde hassasiyet
Bu belirtiler hafif ve geçicidir. Endişe verici seviyelere ulaşırsa, doktorunuza söylemelisiniz.
Progesteronun daha ciddi yan etkileri şunlardır:
- Nefes darlığı veya yavaş nefes alma
- Artan kalp hızı, çarpıntı
- Bulanık görme, çift görme, görme kaybı gibi ani görme sorunları
- şiddetli baş ağrısı, migren
- hipertansiyon
- Konuşma zorluğu, yavaş ve zor konuşma
- epileptik nöbet, nöbet
- yutma güçlüğü
- zayıf hissetmek
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük
- Ellerin, kolların, bacakların, ayakların, yüzün, gözlerin, dilin ve dudakların şişmesi
- Bacaklarda ağrı veya şişlik
- şiddetli göğüs ağrısı
- karın ağrısı
- Ağızdan kanama
- Memede yumru oluşumu
- Ellerde kontrol edilemeyen titreme
- Denge kaybı
- depresyon
- ani vajinal kanama
- Koordinasyon eksikliği
- Döküntü ve kaşıntı
Bu bulgular ciddi kabul edilen ve acil müdahale gerektiren belirtilerdir. Bunların ortaya çıkma olasılığı oldukça nadirdir, ancak bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, en yakın sağlık merkezine gitmelisiniz.
Doğuma Kadar Progestan Kullananlar
Doğuma kadar geçen haftalarda anne adayının kanındaki progesteron seviyesinde çeşitli farklılıklar ortaya çıkar. Ancak doğumdan kısa bir süre önce işlevsel bir progesteron yoksunluğu olur. Bu nedenle, teorilerden biri, progesteronun rahmin gebelik haftalarında gevşemesine ve ardından doğum yapmasına neden olmasıdır.
Hamile olduğumu öğrendiğimden beri kullanıyorum. Şimdi 25 haftalığım. Doğuma kadar devam.. Fitil olarak kullanıyorum. Bir çok yan etkisi var, baş dönmesi, uyku vs. En iyisi fitil olarak kullanmak ve doktorum daha etkili olduğunu söyledi.
Her ikisi de düşük riskli 2 doğum yaptım. Bu ilacı ilk hamileliğimde düşük riskini azaltmak için doğuma kadar kullandım. Sabah 2'de 37'de sezaryen ile doğum yaptım, ertesi gün normal geliyordu. İyi karşılandı. Allah'a şükür atlattım. Sessiz iş yapmayın. Doktor merdiven çıkmayı, ev işi yapmayı, hatta yemek yapmayı yasakladı. Benim de servikal yetmezliğim olmasına rağmen perinatalolog sonradan fark etti, doğuma kadar uyudum, zor bir süreçti ama risk geçene kadar yatmak zorundaydınız. İşi dert etmeyin birinci öncelik çocuğunuza güvenle sarılmak, biri yardım ederse sakince bebeğinizi bekliyor musunuz?