Burun Kanaması Neden Olur? Durduk Yere Burun Kanaması Neden Olur?
- Burun Kanaması Neden Olur?
- Durduk Yere Burun Kanaması Neden Olur?
- Burun Kanaması Hangi Hastalığın Belirtisi?
- Tek Taraflı Burun Kanaması Neden Olur?
- Burun Kanaması Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
- Sümkürürken Burundan Kan Gelmesi
Burun Kanaması Neden Olur?
Burun, yüzeysel damarlardan oluşan bir organdır. Kas dokusu olmayan bu damarlar çeşitli nedenlerle kanama yapabilir. Mevsimsel, darbe, yabancı cisimler, burnunuzu hızlı sümkürmek kanamaya neden olabilir ve bazen bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Sıklıkla orta ve ileri yaşlarda görülür. Kanamanın nedeni genellikle altta yatan kronik bir hastalık (özellikle yüksek tansiyon, çeşitli kanama bozuklukları, enfeksiyonlar vb.) veya yapısal bir sorun (sinüs tümörü, lenfoma, geçirilmiş ameliyat vb.) olarak belirlenir. Burnumuzda arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti ön burun kanamasına göre daha fazladır. Genellikle burun ve burundan aynı anda kan gelir. Arka burun kanamalarını tespit etmek ve kontrol etmek daha zor olduğu için daha sık acil müdahale gerekir.
Travma, burun kanamasının önemli bir nedenidir. Küçük çocuklarda yabancı bir cismin sokulması ve karıştırılması, yetişkinlerde sert hareketlerle burnun karıştırılması kanamaya neden olabilir. Bir kaza veya kavga sonucu buruna alınan bir darbe de burun kanamasına neden olabilir. Burnun iç kısmında mukoza denilen bir yapı bulunur. Mukoza zarı, dış ortamdan alınan havayı nemlendirerek ısıtır. Dış hava çok kuruysa, ön mukoza zarı hızla kurur, tahriş olur ve burun içinden kanama eğilimi gösterir. Aşırı üfleme de kan damarlarını etkileyerek kanamaya neden olabilir. Burundaki kemikler de kanamada önemli bir faktördür. Eğri, mukoza zarının yüzeyine batabilir ve burun kanamasına neden olabilir. Grip, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi enfeksiyonlar için burun spreylerinin kötüye kullanılması da kanama nedenlerinden biridir.
Birçok burun kanaması türü olabilir. Hafif ve ani burun kanamaları nadiren şiddetlidir. Burun kanaması sık sık geri geliyorsa, daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Burun kanamasının bir numaralı nedeni kuru havadır. Kuru bir iklimde yaşamak, merkezi ısıtma sisteminin kuruluğu, merkezi ısıtma kullanmak gibi sebepler burun zarının dehidrasyonuna neden olabilir. Bu kuruluk, burun dokularının hassaslaşmasına ve burnun kolayca kanamasına neden olabilir. Bu nedenle yaşadığınız ortamı nemlendirerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Durduk Yere Burun Kanaması Neden Olur?
Sinüzit ve saman nezlesi burun kanamasına neden olabilir. Soğuk algınlığı veya grip gibi daha ciddi bir solunum yolu enfeksiyonu da kanamaya neden olabilir. Bu duruma daha çok burun astarının kuruması ve kabuk oluşumu neden olur. Öksürme, hapşırma, su toplama gibi nedenlerle kabuk çatlar ve yara gelişir. Bu kanamaya yol açar.
Burun Kanaması Hangi Hastalığın Belirtisi?
Burun kanaması kendi başına bir semptom olmasına rağmen, altta yatan başka bir tıbbi duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ek burun kanaması belirtileri olup olmadığına dikkat edilmeli ve baş dönmesi veya mide bulantısı gibi belirtiler yaşarsanız en kısa zamanda bir doktora görünün.
Çocuklarda görülen burun kanamaları genellikle ebeveynlerde ve çocuklarda kaygıya neden olur. Ancak çocuklarda görülen burun kanamalarının çoğu kendi kendini sınırlayan ve zararsızdır. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da burun kanamalarının çoğu burnun ön kısmından gelişir ve çoğu durumda evde kontrol edilebilir. Çocuklarda burun kanaması en sık 2 ila 10 yaşları arasında görülür. Bununla birlikte, bebeklerde burun kanaması nadirdir ve bir doktor tarafından daha fazla değerlendirme gerektirir. Çoğu çocukta burun kanaması kendiliğinden ve nadir olsa da, bazı çocuklar daha sık burun kanaması yaşayabilir. Bununla birlikte, altta yatan ciddi tıbbi durumların neden olduğu burun kanamalarının tedavisi zordur ve hastanede tedavi gerektirir.
Buruna alınan bir darbe, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları, burun toplama, buruna püskürtülen kortizon ilaçları, kokain kullanımı burun kanamalarına neden olabilir. Ayrıca burundaki kıkırdak ve kemiklerin eğriliği de havanın daralmadan hızlı bir şekilde dışarı çıkmasına neden olur, burun kurur, kabuklar oluşur ve burun kanamaları görülebilir. Burun kanamaları, üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlarda da ortaya çıkabilir. Burundaki iyi huylu ve kötü huylu tümörler, burun boşlukları ve burun pasajları da aşırı burun kanamalarına neden olur. Ergen erkeklerde damar tümörleri de şiddetli kanamaya neden olabilir.
Tek Taraflı Burun Kanaması Neden Olur?
Epistaksis genellikle lokal, sistemik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Sıcak, soğuk ve kuru hava, spontan kanamanın en yaygın nedeni olabilir. Yetişkinlerde travma genellikle burun kanamasına yol açarken, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve burun içindeki yabancı cisimler kanamaya neden olur. Bu nedenlerin yanında; Alerjik rinit, kronik sinüzit, yüksek tansiyon ve kan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda burun kanaması riski biraz artar. Tek taraflı burun kanamaları ciddiye alınmalıdır. Özellikle erken ergenlik döneminde erkek çocuklarda burun pasajlarındaki damar tümörleri nedeniyle tekrarlayan burun kanamaları meydana gelebilir. Burada da erişkin hastalarda tek taraflı tekrarlayan burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı tümörlerin habercisi olabilir 50-80 Kanama durumunda ne yapılmalı? doktor Köksal Yuca, burun kanaması için ilk işlem hakkında şu bilgileri veriyor: Hasta başı öne eğik tutulduktan sonra baş ve işaret parmağı ile burnun önüne 5-10 dakika basılması kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Daha sonra buruna kan getiren damarları daraltmak için buz uygulanabilir. Buz doğrudan uygulanmamalı, bir beze sarılmalıdır. Kanama durana kadar derin ve yavaş nefes almak da önemlidir. Bu kullanımların yanı sıra burun içi damarların kasılmasına neden olarak kanamayı önleyen spreylerden de kullanılabilir. Ancak kanama bazen basit nedenlerle çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabileceğinden kanamayı kontrol altına almak çok zor olabilir ve acil müdahale gerekebilir. Hindistan Cevizi Yucası
Burun Kanaması Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
Her yaştan insanda görülen burun kanamalarına özellikle sıcak havalarda çok sık rastlanıyor. Bununla birlikte, soğuk kış günlerinde burun kanamaları nadir değildir. KBB doktoru Dr. Köksal Yuca, basit kanamadan hayati tehlike arz eden durumlara kadar değişebilen burun kanamasının ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Damarlardan kanamaya dikkat! Burun yapısına girişteki damar ağının zenginliği burun kanamalarının en sık nedenidir. Bu bölgeye vurmak, üflemek, hapşırmak, burnunuzu karıştırmak vb. damarlara zarar verebilir ve kanamaya neden olabilir. Burun ön kısmından gelen bu basit kanama bir yana, kanama düşünülmelidir; Burun köprüsünden kanama. Bu kanama nadir olmakla birlikte genellikle yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarından kaynaklandığı için daha ciddi sorunlara neden olabilir. Sinüzit ve hipertansiyon hastaları daha yüksek risk altındadır.
Sümkürürken Burundan Kan Gelmesi
Birçok nedene bağlı olarak meydana gelen burun kanamaları, burnun önünde veya arkasında ortaya çıkabilir. Dışa açık olan insan burnu oldukça zengin bir damar ağına sahiptir. Bu kadar hassas bir organ olan burun, olumsuz hava koşullarından ve travmalardan kolayca etkilenir. Ön burun kanamaları çocuklarda ve ergenlerde daha sık görülür. Kanama genellikle burun yolma, kuru havadan kaynaklanan mukozal yaralar, alerjiler ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi küçük travmalardan kaynaklanır. Burun arkasından kanama, yaşlılıkta daha sık görülür. Yüksek tansiyon, tümör, kan sulandırıcı ilaçlar almak arka burun kanamalarının başlıca nedenleridir.